‘War of the Shelves’ – Snelheid is soms beslissend

Toen de Britse vloot de Spaanse Armada in 1588 versloeg, was de overwinning te danken aan een kortere laadtijd van de Britse kanonnen. We besparen je de details, maar toen de Britten dit dankzij de veredelde piraat Francis Drake ontdekten, lag de uitslag vast.

‘War of the Shelves’ – Snelheid is soms beslissend

Doet Avento in kanonnen uit het verleden? Helemaal niet. Wel in technologie van de toekomst. De laadtijd van de mobiele CRM-app Fearless Leader is kort, zeer kort.

Dat relevante aspect zullen we even belichten in een tweede blog gewijd aan Avento’s roundtable voor Fearless Leader-gebruikers. Daaruit bleek, zoals we in vorige blog uitlegden, dat ze nu een ‘War of the Shelves’ uitvechten, een gevecht om zichtbaarheid in de winkels. De deelnemers aan die roundtable waren sterk geïnteresseerd in assortment management.

Snelle vuurkracht van Fearless Leader

Hoe sneller je assortiment-aanpassingen in functie van nieuwe omstandigheden juist op de plank hebt, hoe groter je verkoop. De strijd om de ‘share of shelf’ is onverbiddelijk: succes leidt tot succes. Wie zich laat wegdrummen, moet diep gaan om het recht te trekken. Tot daar de oorlogsretoriek. Maar die aanloop was wel nodig om het belang duidelijk te maken.

“In het proces om het assortiment te wijzigen kon je vroeger spreken van grosso modo drie stappen. De beslissing nemen. De assortiment-lijsten aanpassen. En ze correct communiceren naar de field medewerkers. Het gaat per fabrikant vaak om tientallen lijsten – vaak verschillende assortimenten per winkel of kanaal – met telkens tientallen producten. Stap 2 is bijgevolg arbeidsintensief. Stap 3 foutgevoelig. Stap 1 – beslissen – is een grote stap, en wordt niet licht genomen,” aldus Chanta Roobrouck, Business Development Manager bij Avento.

In één beweging gebeurd

“De tijd van Excel-lijsten is weliswaar voorbij, maar vaak zijn dit in een digitale omgeving nog drie onderscheiden stappen. Met Fearless Leader is alles in één beweging gebeurd. Met copy/clone-functies zijn aanpassingen zo doorgevoerd en met een muisklik krijgen de field medewerkers de juiste instructies.”

“Die stroomlijning werkt bovendien ook in omgekeerde richting. Vanop het terrein naar het management, garandeert Fearless Leader dezelfde snelheid van handelen. Die is superieur dankzij de integratie van Fearless Leader met de backoffice en de offline beschikbaarheid met Resco.net (multi-acces zonder dataverlies). Alle gegevens die bij store checks worden gecapteerd, zijn in real time voor het management bruikbaar,” besluit Chantal.