De reflectie van Ann: it’s a Vuca world: Volatility – Uncertainty – Complex – Ambiguitiy

Wie had ooit gedacht dat we collectief ons zo razendsnel moesten aanpassen aan deze veranderende wereld? Niemand had ooit gedacht dat we zouden terecht komen in een schoolvoorbeeld van een snel veranderende wereld met veel onzekerheid, hoge complexiteit en zaken die vaag zijn. Elk uur van de dag worden we overspoeld met nieuwe informatie over de Corona crisis. We zoeken nog steeds naar een remedie, de einddatum is niet gekend, wetenschappers staan voor een complex virus. Het is niet kristalhelder wat het nu precies betekent als je toch geveld wordt door het virus of dat je nog de auto mag nemen naar je kot in Leuven om boeken op te halen.

De  reflectie van Ann: it’s a Vuca world: Volatility – Uncertainty – Complex – Ambiguitiy

Change is the only constant

Omdat alles zo snel snel verandert en kleine factoren steeds meer complexe gevolgen hebben, kunnen we alleen maar als persoon en organisatie flexibeler worden, zijn en blijven. Dit laat ons toe snel bij te sturen om positieve resultaten te boeken. Agile ten top dus. Kant en klare plannen zijn verleden tijd. Samen zoeken naar wat werkt. Trial en error past hierbij.

Ik was verrast hoe adequaat dit werkte bij het opzetten van een studieschema. Gezamenlijk hebben we beslist wat er dagelijks moest gebeuren: 3 uur brainwerk, hetzij taken voor school, hetzij aanleren van nieuwe vaardigheden en voldoende samen tijd doorbrengen. Aanvankelijk werd gestart met een vast tijdschema, dit werd al snel gewijzigd in twee blokken per dag. Resultaat: schoolwerk netjes bijgehouden, online blind typen cursus opgestart en samen een puzzel van 1000 stukjes in elkaar gestoken. Ik had het zelf vooraf niet kunnen bedenken. Met trial en error en constant bijsturen zijn we er geraakt.

Change is hardest at the beginning, messiest in the middle and best at the end

Zoals steeds zijn onze privé-ervaringen ook toe te passen op de bedrijfswereld. Ook bij Avento worden we uitgedaagd ons snel aan te passen. Op onderstaande manier proberen we hier samen een gepast antwoord op te geven. Het is een constant trial en error proces.

  •  Volatile -> Vision: Visie geven – waar gaan we naar toe
  • Uncertain -> Understanding: Proberen de context te begrijpen – wat is er precies veranderd
  • Complex -> Clarity: Helderheid verschaffen en het simpel maken – de olifanten in stukjes knippen
  • Ambiguous – Agility: Flexibiliteit inbouwen

Zoals elke uitdaging, zal ook deze uitdaging ons sterker maken. What doesn’t kill you makes you stronger!!