De reflectie van Ann: being in the flow

“Being in the flow”… een glimlach verschijnt op mijn gezicht. Ik herbeleef niet alleen het gelukzalig gevoel van de momenten waar ik uren en uren kan doorgaan. Maar ik geniet ook als een medewerker zich volop kan smijten in zijn werk. Een medewerker die start zonder IT-opleiding, uitgroeit tot productmanager van de Beerware (de Avento software voor de biersector) en dan zijn eigen biertje brouwt. Hoe fantastisch is dat!

De reflectie van Ann: being in the flow

Dit vraagt een beetje research. Hoe komt iemand in zijn of haar flow terecht? Een beetje zoeken brengt me tot de onderzoeken van Csikszentmihalyi. Drie condities moeten vervuld zijn om in de flow te komen:

  1. Duidelijke doelen: je weet zelf zeer goed waar je naar toe wil
  2. Directe feedback: je kan je gedrag direct aanpakken als het niet goed gaat
  3. Balans met uitdaging: wat je wil doen of bereiken moet net wat moeilijker en uitdagender zijn dan je uitkomt. Volgens onderzoek tussen de 6 en 10%.

De derde conditie ‘balans met uitdaging’ vormt een uitdaging op zich voor een organisatie. Om aan deze voorwaarden te voldoen moeten eerst de twee parameters van de formule gekend zijn. Namelijk, wat wil de medewerker precies doen (wat natuurlijk in lijn staat met het doel van de organisatie) en wat kan de medewerker precies aan (waardoor wordt hij of zijn uitgedaagd).

Des te langer ik erover denk, kom ik zoals altijd weer uit op het eeuwig werkende middel: open communicatie. Continu afchecken hoe de persoonlijke doelen van medewerkers kunnen afgestemd worden. Continu afchecken waar coaching en/of opleiding nodig is om het spanningsveld tussen uitdaging en vaardigheid op elkaar af te stemmen.

De Avento ‘wellbeing’ gesprekken zijn net met deze bedoeling opgestart. In een informele en open sfeer worden wensen, uitdagingen en nodige ondersteuningen bespreekbaar gemaakt. Altijd fijn om te ontdekken dat een gevoel voor een ondernomen actie kan onderbouwd worden door wetenschappelijke onderzoeken. Op het moment dat het idee van ‘wellbeing gesprekken’ in me opkwam zat ik waarschijnlijk zelf in de flow ๐Ÿ˜‰