Excel is nog heel geliefd, maar beeld je eens in…

Beeld je eens in dat je zonder moeite een overzicht krijgt van het sentiment van kopers die tweeten over je product. Of een analyse van de bestellingen die buiten de gekende patronen vallen en dus kunnen wijzen op verschuivingen. Microsoft Power BI gebruikt daarvoor helemaal geen verbeelding, maar bouwt voorspellende modellen op basis van beschikbare data. Beeld je nu eens in dat je hetzelfde zou willen doen met Excel…

Excel is nog heel geliefd, maar beeld je eens in…

Geen kwaad woord van ons over Excel! Maar het krachtigere Power BI is nu eenmaal geïntegreerd in Fearless Leader, de gespecialiseerde FMCG applicatie van  Avento. We merkten tijdens ons meest recente Fearless Leader event – met daarop aanwezig tal van sleutelpersonen uit de FMCG sector – dat Excel nog niet veel van zijn populariteit heeft ingeboet en in de dagelijkse praktijk zijn nut bewijst. Ook in grotere organisaties, waar men de beperkingen van het programma er dan maar bij neemt.

 

Grote datasets bevatten verborgen schatten

 Die schatten aan nuttige informatie  – sentiment van kopers, afwijkende patronen, verschuivende data… – kun je met Power BI vlot ontginnen maar liggen toch wel buiten het bereik van Excel. Power BI, en dus ook Fearless Leader, stelt je in staat echt omvangrijke datasets te screenen (beperkt tot 500 mb per file in Excel), daar diepgaande analyses op te maken en de resultaten via dasboards op maat te visualiseren  (versus beschikbare templates in Excel). Power BI heeft duidelijk heel wat meer spierballen.

Gecombineerd met Fearless Leader, betekent dit dat je die inzichten hebt op basis van actuele marktgegevens, van zodra ze door je field medewerkers tijdens store checks zijn opgenomen.

Enkele voorbeelden:

  • Numerieke Distributie van huidige periode vergelijken met zelfde periode vorig jaar
  • Detecteren van geografische blind spots betreffende product presence
  • Geavanceerde grafische voorstelling van de evolutie van “In Store Time” (versus “Travel Time”)

 

Pro’s van Power BI / Beperkingen van Excel

 Ook praktisch zijn er pluspunten om het overschakelen naar Power BI echt wel te overwegen.

  • Power BI maakt samenwerken makkelijker omdat je je centraalbeheerde rapporten en dashboarden data heel eenvoudig in de cloud kunt delen. Met Excel-data samenwerken brengt wat meer rompslomp met zich mee. Als je Excel-document niet in de cloud bewaard is, moet je de info mailen of delen via een intern netwerk.

 

  • De Power BI reports en dashboards bieden een reeks van zeer gebruiksvriendelijke functies die de gebruiker met enkele kliks in staat stellen aan “deep dives” te doen.

 

  • In Power BI kan je eenvoudig meerdere bronnen aanspreken en combineren tot 1 inzicht: vb combinatie van financiële (ERP-) data met operationionele (CRM-) data.

 

  • Bovendien heb je met Power BI een hele reeks mogelijkheden om de performatie van data updates en bevragingen te optimaliseren in functie van de hoeveelheid van data. In Excel loop je snel tegen lange refresh-wachttijden aan.

 

  • In Power BI heb je de mogelijkheid om automatische alarmen in te stellen om te waarschuwen voor dalende of stijgende cijfers.

 

“Ook grote winst in efficiëntie: beeld je eens in hoe dat werkt”

“De aard van de bedenkingen die we hoorden tijdens ons Fearless Leader event over Excel, tonen meteen het potentieel van Power BI,” aldus product manager Steven De Backer van Fearless Leader.

“Power BI garandeert conformiteit tussen rapporten, biedt zekerheid over de veiligheid en authenticiteit van de data die niet te manipuleren of weg te schrijven zijn. Power BI werkt ook veel sneller dan Excel. Als je de overstap naar Power BI goed aanpakt, los je meteen heel wat hindernissen in de communicatie op: verschillende rapport-types, verschillende templates…. Je zal niet alleen winnen op het vlak van business inzichten maar zeker ook meteen in efficiëntie. Beeld je eens in hoe dat zou werken.”