“Zero code”, vele voordelen 

Zero code, het buzzword sinds kort in de IT-wereld, is geen vluchtige hype. Het is ‘the next big thing’ en zal dat nog enige tijd blijven. Maar wat is zero code precies? Heel kort door de bocht: softwaretoepassingen die gebruikers zelf op maat en naar wens kunnen ombouwen met enkele muisclicks of apps, dus zonder enig codeerwerk.

Zero code, softwaretoepassingen die gebruikers zelf op maat en naar wens kunnen ombouwen met enkele muisclicks of apps, dus zonder enig codeerwerk.

Je kunt het een beetje vergelijken met WordPress. Dat democratiseerde webdesign door de noodzaak om HTML te beheersen uit te schakelen. In IT is zero code de logische volgende stap vooruit na ‘software as a service’. Dat was een logische stap weg uit het Stenen Tijdperk toen business toepassingen enkel op maat konden worden getrimd. Dit door zwaar te investeren in programmeerkennis en ontwikkelingsplatforms. In het Stenen Tijdperk moest de zakenman een techneut mee nemen op jacht.

Voordelen zei u?

Het evidente voordeel van zero code: de zakenman heeft geen techneut meer nodig en kan zijn wapens beter zelf kiezen. Zero code opent de deur voor zakenmensen en mensen in the field om met hun terrein- en marktkennis zelf softwaretoepassingen te bouwen die werken zoals zij het willen. Want wie kan beter een boog beoordelen dan de jager die er mee schiet?

De Stenen Tijdperk-allegorie is niet eens zo ver gezocht. Zero code leidt net zoals Artificial Intelligence en Big Data tot ingrijpende veranderingen. Techrepublic.com somde er daar vier van op. Dat zijn evoluties die tot dusver zijn vastgesteld.

  1. Verhoogde productiviteit en efficiëntie

Een voorbeeld. Verite Group (VGI) werkt voor ondernemingen zoals Apple, Nestlé en Patagonia en gebruikt zero code software om gegevens over projecten te verzamelen. Op die manier maken ze een gestroomlijnd overzicht van de workflow, projecten en hun status. De werknemers van die klanten, die zelf hun apps konden samenstellen, meldden een winst van 60 tot 100 uur per maand, gewoon omdat ze niet aldoor moeten switchen tussen verschillende tabellen of schermen.

  1. Carrière boost

Het gebruik van zero code tools verhoogt de carrièremogelijkheden. Bijna een op de vijf ontwikkelaars (18%) van de Quick Base, een platform voor ‘app enabled business’, zeiden dat ze een promotie kregen als onmiddellijk resultaat van hun gebruik van het platform. Bijna evenveel werknemers zeiden dat ze de opgedane ervaring mee namen in nieuwe jobs of dat ze groeiden in hun huidige job. Ze nemen initiatieven om bestaande problemen op nieuwe manieren aan te pakken en dat blijft niet onopgemerkt.

  1. Meer diversiteit

Er is blijkbaar een verschil in het profiel van de werknemers in organisaties die zero code tools gebruiken en traditionele ontwikkelaars. In de eerste groep is 40 procent vrouwelijk terwijl vrouwen over het algemeen maar 24 procent van de IT-jobs voor hun rekening nemen. Dit werd ook vastgesteld bij Quick Base.

  1. Kostenbesparingen

In plaats van app-ontwikkelaars in te huren, kunnen bedrijven het technisch en commercieel talent van hun medewerkers tot ontplooiing laten komen. Dat bespaart een hoop tijd, geld en energie die anders aan samenwerking met externe professionals besteed worden.

Empowerment & Future Proof

De beste samenvatting van de voordelen van zero code tools is misschien wel de emancipatie en onafhankelijkheid die ze bedrijven geven. Vandaar zonder twijfel hun steeds prominentere aanwezigheid en populariteit.

Dat is ook wat het strategische parternship van Avento met Microsoft en Resco doet: je eigen onderneming sterker en onafhankelijker maken. We maken gebruik van de nieuwste technologieën, waar u vandaag, maar ook morgen op kan rekenen, zonder onvoorspelbare update- en upgrade-kosten. Wij streven naar maximale ‘zero code’ om in alle omstandigheden Future Proof te zijn.

Wilt u ook van deze voordelen genieten? Neem dan contact met ons op.