De reflectie van Ann: walk the talk

“Walk the Talk’: kort, krachtig en super makkelijk te onthouden. Waarom is het soms dan toch zo moeilijk om dit waar te maken? Wetende dat dit zo belangrijk is in teamwork, in het behalen van  je resultaten. Toch laat ik me geregeld vangen door mijn eigen inconsistente gedachten en acties. Eén troost. Ik merk het ook bij anderen 😉

Grote voorbeelden hebben ons reeds getoond dat het principe van Walk the talk stand houdt. Daarover is geen betoog meer nodig. Als ik echter op zoek ga naar hulpmiddelen om mijn acties nog beter in lijn te krijgen met mijn woorden, val ik (nog maar eens) op een interessant Tedx filmpje van Theresa Daytner.

‘Ask the people’

Zelfontkenning is de onderliggende oorzaak van incongruent gedrag.  Om je eigen ontkenningen beter te ontdekken, geeft Theresa Daytner de tip om je omgeving te vragen waar precies je incongruent verdrag zich vertoont. ‘Waar spreek je jezelf tegen, wat kan er beter?’. Op het thuisfront lukt me dat aardig. De kinderen durven de spiegel met veel plezier voorhouden, zelfs op momenten dat ik het niet zo leuk vind. Ik herinner me nog heel goed het moment dat ik de kinderen hoorde spreken tegen hun vriendjes en dat ik dacht ‘oh my god, klink ik echt zo?’ 😉

Maar op het werkfront is het toch wel wat moeilijker om de juiste feedback te krijgen. ‘Waar ga ik de mist in, wat stoort er aan mijn gedrag?’. Tijdens de well being gesprekken probeer ik hierachter te komen. Hiërarchie blijft echter nog een vervelende barrière om de ‘openheid’ zo ver te krijgen.

Door wat verder te graven in deze materie kom ik tot de vaststelling dat er een betere manier bestaat om deze feedback te verkrijgen. De business partners waarmee ik werk. Simpel toch? Was het maar. De drang naar harmonie is soms sterker dan de moed om intern feedback te geven en te ontvangen. Maar geen uitstelgedrag meer. Ik weet alvast wat er volgende meeting op de agenda staat. 😉