De reflectie van Ann: Sharpen The Saw

‘Sharpen the saw’. De zevende eigenschap van Covey. Als er nu één week in het Avento leven is, die hier prima als voorbeeld kan dienen, is het deze week wel. Collega’s op opleiding voor de laatste nieuwe technologieën van Microsoft, collega’s op opleiding voor timemanagement en de partners een hele dag ondergedompeld in de laatste literatuur over innovatie. We maakten allemaal tijd vrij om nieuwe inzichten te verwerven om effectiever en efficiënter onze weg te bewandelen.

De reflectie van Ann: Sharpen The Saw

Tijdens onze topseminarie dag was er één grote consensus onder de gerenommeerde sprekers: wees niet bang en durf risico’s te nemen. Weer een andere bewoording van ‘fearless leading’. Fijn om te horen. Erkenning doet altijd deugd. Gewapend met een trolley vol vakliteratuur en volle goesting om er in te vliegen, kon ik het toch niet laten om nog even te googelen naar ‘sharpen the saw’. Gewoon omdat ik voelde dat ik hierdoor de nodige energie vind om goedgezind de volgende dag uit bed te stappen. Ik kwam terug op dit filmpje. Helder en toegankelijk de 7 eigenschappen van Covey uitgelegd.

Ik werd uitermate getriggerd door de interpretatie van de laatste eigenschap ‘sharpen the saw’. Tot op heden had ik deze enkel geïnterpreteerd als het voeden van mijn brein. Waarschijnlijk omdat deze voor mij het makkelijkst toe te passen is 🙂 De rest was ik blijkbaar vergeten. Waarschijnlijk waren de andere interpretaties te moeilijk 😉 Ook het verzorgen van mijn eigen lichaam hoort in de categorie van de zaag scherp inhouden. Inderdaad, de Romeinen wisten het al ‘Mens Sana in corpore sano’. Ik  betrap me er echter  op hoe goed ik mijn creativiteit kan aanspreken om excuses te vinden om toch maar niet op de loopband te stappen gaande van ‘ik heb geen tijd’ tot ‘ik heb nu wel iets leuker verdiend na dat hard werken’. Of  om toch geen neen te zeggen tegen dat stukje suiker (zo erg is dat nu ook weer niet). Tijd om hier verandering in te brengen. Action time.

Tijd om in beweging te komen dus. Hoe kan ik dit het best? Dit Ted Filmpje kon mij wel bekoren: ‘How to stop screwing yourself over’.

Blijkbaar zijn het de eerste 5 seconden die bepalen of ik positief gevolg geef aan mijn impulsen. Ik moet uit mijn comfortzone komen en mijn activatie-energie aanspreken. Interessant. Gewoon even testen. Impuls – Loopband. 1.. 2…3…4… here I come 😉