De reflectie van Ann: de behoeftepiramide van Maslow

De jobinhoud van een HR-manager is continu in verandering. De war for talent is ingezet. Persoonlijke ontwikkelingsplannen, doorgroeimogelijkheden, empowerment, zelfontplooiing werden almaar belangrijker. Vandaag zijn we echter noodgedwongen om terug te keren naar het tweede en derde niveau van de behoeftepiramide van Maslow. Veiligheid bieden en sociale acceptatie. Wie had deze throwback zien aankomen?

De reflectie van Ann: de behoeftepiramide van Maslow

Behoeftepiramide van Maslow

  1. Fysiologische behoeften (voeding, water, warmte, slaap)
  2. Veiligheid en zekerheid
  3. Sociale acceptatie
  4. Erkenning en waardering
  5. Zelfontplooiing
  6. (Zelftranscendentie)

Niveau 1: fysiologische behoeften

Abraham Maslow gaat er vanuit dat een nieuw niveau pas bereikt kan worden, wanneer het voorafgaande niveau bevredigd is. Terugblikkend op de start van onze lockdown, lijkt dit de realiteit te onderschrijven. Hamstergedrag naar rijst en pasta moesten garanderen dat de basisbehoeften vervuld bleven. Hierin zijn we glansrijk geslaagd. De rust is weergekeerd. De rekken liggen terug vol. Hier ligt voor Avento zeker geen taak weggelegd naar onze medewerkers toe.

“Once you become fearless life becomes limitless”

Niveau 2: veiligheid en zekerheid

Debatten onder wetenschappers zijn volop aan de gang. Hoe kunnen we veiligheid garanderen voor een exit uit deze lockdown periode? Hoe zorgen we ervoor dat mensen niet overmand worden door angst om terug aan de slag te gaan? Hoe krijgen we ze fearless terug aan de slag? Hier neemt Avento haar rol op om zoveel mogelijk bij te dragen tot dit gevoel van veiligheid en zekerheid.

Bij Avento proberen we deze veiligheid en zekerheid maximaal te garanderen. Aangezien we makkelijk kunnen telewerken, werkt iedereen thuis in zijn of haar veilige cocon. Zekerheid daarentegen is minder evident.  Ondanks het minder gevulde opdrachtenboek (bedrijven zijn verrassend snel om projecten te bevriezen als er gevaar dreigt) kiezen we er fearless voor om verder te werken aan onze innovatie en ons vooral te richten op interne projecten. Dit laat ons toe om na de crisis volledig gewapend in de startblokken te staan. Desalniettemin worden we toch soms overspoeld door twijfels. Zijn we niet te naïef? Zoveel bedrijven roepen technische werkloosheid in? Lopen bij hun dan alle processen zo goed dat er geen verbeterwerk mogelijk is?  Al snel overwint onze fearless gedachte en het geloof in ons echte kunnen. We zijn goed bezig. Samen komen we er nog sterker en voorbereid uit. Avento biedt een veilige haven, niet alleen in het verleden, ook nu en in de toekomst.

“Everything you ever wanted is on the other side of fear”

Niveau 3: sociale acceptatie

Ook in deze tijd van ‘social distancing’ proberen we zo veel mogelijk contact te houden. Gelukkig laat de nieuwe technologie dit toe. Tweedagelijkse team calls, puzzelchallenges, aanmoedigingen per post, kleine attenties en e-quizen. We doen ons best, dat is zeker. Toch kijken we reikhalzend uit naar de dag waarop we allemaal samen op kantoor een glaasje kunnen heffen. Met een fearless blik naar de toekomst. Met een trots gevoel dat we deze crisis ook fearless zijn aan gegaan…