Van Marcke maakt uw ideale badkamer dankzij IoT

De westerse industrie kreeg flinke klappen van productie in lagelonenlanden. Geleidelijk aan verhuisden vele fabrieken naar landen als China en India, waar de productie goedkoper is. Met de komst van nieuwe technologieën zoals Artificiële Intelligentie (AI), Machine Learning (ML) en het Internet of Things (IoT) komt daar verandering in. De technologie laat ons toe om meer te produceren, sneller bij te schaven of totaal te vernieuwen, voor minder geld. Het Mobilo-gamma van badkamerspecialist Van Marcke brengt IoT tot in de fabriek om een Belgische massaproductie op maat mogelijk te maken.

Van Marcke maakt uw ideale badkamer dankzij IoT

Pionier in Industrie 4.0

IoT, AI, Machine Learning of andere baanbrekende technologieën in de productieomgeving verwerken, dat is waar de zogenaamde industrie 4.0 om draait. Door mens en machine beter te laten samenwerken kunnen we Belgische productie terug concurrentieel maken op een industriële schaal. Bovendien zorgen die vernieuwingen niet alleen voor meer efficiëntie en een lager prijskaartje, ze geven ons ook nieuwe mogelijkheden. Zo wordt het mogelijk om artikelen in grote hoeveelheid te fabriceren en toch sneller en meer te vernieuwen.

Een appfabriek met IoT voor de badkamer van uw dromen

Badkamerspecialist Van Marcke is samen met Avento helemaal mee met de 4de industriële revolutie. Het doel van hun nieuwe gamma badkamermeubelen Mobilo was om een gepersonaliseerd interieur te bieden dat op grote schaal kon geproduceerd worden. De collectie vertrekt van een basismodel dat de klanten kunnen aanpassen naar hun eigen smaak via de Mobilo Designer-app. Hoewel de verschillen voor de productie relatief beperkt zijn, ziet elk meubel er uniek uit.

Het aangepaste design wordt vervolgens via de app doorgestuurd naar de fabriek waar de productielijnen vernieuwd werden met een state-of-the-art machinepark gebaseerd op IoT. Deze toestellen communiceren digitaal met elkaar om een persoonlijk ontwerp op industriële snelheid mogelijk te maken.

Flexibele productie dankzij IoT

Dankzij de digitale en communicatiefuncties van de machines heeft Van Marcke veel meer vrijheid in productie. De insteltijden zijn tot op de seconde nauwkeurig afgesteld en elk stuk kan afzonderlijk worden afgehandeld. Daardoor kan de planning in real time worden aangepast op de voorraden. Zijn de grondstoffen om stuk A te maken niet beschikbaar, dan is het schema eenvoudig aan te passen om stuk B eerst te produceren. Zo wordt het productieproces geoptimaliseerd en de tijd goed benut. De overige delen van de bestelling hoeven niet te wachten tot de onderdelen van stuk A worden geleverd.

Om te zorgen dat men de verschillende stukken uit een order steeds aan elkaar kan linken, wordt elk onderdeel voorzien van een streepjescode. Alle delen worden afzonderlijk gemaakt en aan het einde van het proces zorgt een volgsysteem dat ze worden gebundeld voor assemblage.

Omdat de flexibele productie lean manufacturing mogelijk maakt, bespaart Van Marcke ook op opslagkosten. Ze kunnen een kleinere voorraad bijhouden omdat de productie zich gemakkelijker aan de beschikbare grondstoffen kan aanpassen. Bovendien zorgt het razendsnelle tempo waarin een bestelling wordt afgewerkt voor een kleinere stock aan afgewerkte meubels. In minder dan een week tijd is de badkamer af en de deur uit.

We juichen deze strategie van Van Marcke uiteraard toe en willen u ook begeleiden in uw IoT-project. Wil u ook een pionier zijn in Industrie 4.0 en meer variatie produceren voor minder geld? Laat het ons weten. We kijken graag hoe we u verder kunnen helpen.

 

Ik neem contact op.