Drie pioniers die AI nu al inzetten

Satya Nadella, de CEO van Microsoft is heel duidelijk: “Artificial Intelligence is the ultimate breakthrough.” De virtuele assistente van Microsoft, Cortana, gooit dan ook hoge ogen en geeft op heel wat vlakken Siri het nakijken. Hoog tijd om met enkele klanten rond de tafel te zitten en te bekijken wat AI nu al kan betekenen.

AI inzetten om klantentevredenheid te verhogen

Op ons evenement over AI gaven Tom Moortgat, Managing Director bij Avento, en Joeri Van Vooren, Partner Sales Executive bij Microsoft, alvast enkele boeiende voorbeelden van ‘cognitive services’. Deze extra diensten maken gebruik van wat er te zien is, kunnen praten en taal begrijpen, en hebben directe toegang tot alle kennis die online beschikbaar is.

Pret A Manger vermijdt overschotten

Deze wereldwijde keten van tearooms met organisch voedsel en drank vermijdt een berg afval door op voorhand de voorraad nauwkeurig te berekenen. Hiervoor gebruiken ze per locatie diverse parameters: de weersvoorspelling, de periode in het jaar, dag van de week, enzovoort. Ook bekijken ze of er eventueel evenementen in de buurt plaatsvinden, waardoor er meer passage kan zijn. De berekeningen duren slechts enkele seconden, maar de besparing is aanzienlijk.

Zou u uw verkoop beter kunnen voorspellen als u alle factoren die deze beïnvloeden optelt? Hoeveel overschot aan producten of manuren zou u daarmee kunnen besparen?

RetailFlux leidt uw klanten vlot door uw winkel

Het lijkt een eenvoudig idee: een app die bestaande camerabeelden analyseert en zogenaamde ‘warmtekaarten’ uittekent. RetailFlux bekijkt de beelden van de vaste camera in uw winkel en vertelt u waar klanten blijven hangen en waar ze fluks voorbij lopen zonder ook maar de producten te bekijken. Aan de hand van die gegevens kunt u uw winkel herschikken of een ‘hotspot’ net gebruiken om minder verkochte producten subtiel in de kijker te zetten.

Zou u willen weten wat de veiligheidscamera’s in uw winkel of magazijn nog meer te vertellen hebben? Wat zou u met die gegevens kunnen doen?

Microsoft helpt blinden kijken

Microsoft inspireerde een van zijn ontwikkelaars om zelf aan de slag te gaan met AI. Hij kreeg alles wat hij nodig had om een app te ontwerpen die zijn leven gemakkelijker zou maken. Saqib Shaikh is blind en ontwikkelde een camera-app die kan vertellen wat hij ziet, waar hij is en met wie. De app beschrijft dingen, omgevingen en mensen. Hij geeft zelfs een leeftijdsschatting en omschrijft de emoties op het gezicht.

Inspiratie opdoen? Bekijk dan hier de video van Saqib.

Heeft u een idee hoe AI uw business kan verbeteren? Wil u ook een pionier zijn op vlak van ‘cognitive services’? Laat het ons weten, met de juiste technologie is alles mogelijk.